Glødende kjærlighet og humor
Gard B. Eidsvolds bearbeiding av manus om historien Prinsesse Kristina er spekket av intenst drama, mystikk, musikk, ispedd masse humor. Stikkord er glødende kjærlighet, opprivende familiedilemmaer og et intenst maktspill mellom kirke og stat. Det store dramatiske punktet i Eidsvolds dramatisering er når det spanske sendebud kommer for å forsegle avtalen med Kong Håkon om giftemålet med Kristina bak hennes rygg. Slik blir det drama av!
I tillegg til Kristina, Kongen og Erkebispen møter vi i stykket blant annet Dronningen, Birgitta, Skalden, Kongens Fehird (rådgiver), kongens Hirdmenn, bonden Espen Sem og en i overkant optimistisk tolk.
«Kampen om Kristina» er ikke en korrekt historisk framstilling, men et folketeater for et bredt publikum. ”Vi driver kunstnerisk arkeologi for å få øye på oss selv i dag” sier Eidsvold om egen motivasjon. Det vi historisk vet, er at Prinsesse Kristina reiste i år 1257, giftet seg i år 1258 med den spanske kongens bror Don Filip, før hun dør barnløs fire år senere i Sevilla. Hun gravlegges i et kloster i byen Covarrubies. Hennes Sarkofag ble funnet på 1950-tallet.